MATI itu pasti....

salam semua......

-selamat menghadiri majlis pengebumian kawan 1 u dan 1 kos...
-berulang alik 2 hari ke kota baharu...
-arwah kak nad, moga akak sentiasa dlm rahmat Allah...
-akak, walaupun saya kenal akak hanya pada nama dan rupa serta kita pernah bercakap sekali,
serius saya sebak tgk akak bila sy lawat akak di HRPZ KB dan ketika akak sdg dikafankan...

-di HRPZ, akak x sedarkan diri....tapi saya tgk akak nazak, akk x sedarkan diri.....saya berdoa dalam hati saya supaya Allah ringankan derita dan sakit akak, n jika mati itu terbaik utk akak, sy redha...sbb sy x mampu nk tgk akak terbaring kaku ats katil dgn fully bergantung oxgyen, dgn tgn akak penuh lebam kesan wayar yg telah dicabut...sy sentuh akak, badan akak panas...tpi itu saya berdoa dlm hati....sbb sy tgk ramai org di sekeliling akak berdoa spya akak sedar..... sy mengharap akak sedar, tpi sy x snggup tgk akak sedar dlm keadaan m'derita sakit... saya tahu, Allah telah aturkan yg terbaik utk akak...

-bila sy dapat msj akak dh meninggal pd pagi2x hari, sy cek fb akak....sbb sy rasa itu salah info....sy buka fb kak, ramai kwn akak ucap takziah....... post di fb akak, sy scroll dr atas ke bawah, dari bawah ke atas dan m'gulang benda yg sama berulangkali, sy bace post n komen kwn2x akak... sah, sy berpijak pada bumi yg nyata...pd hakikatnya yg akak dah meninggal... saya x boleh tidur pagi itu since bila dapat msj itu....saya cuba nk lelap mata tapi x boleh.....kejap2x sy tgk fb akak, bace post kwn2x kak....terasa sayu n sebak...
pukul 3.30 pagi sy terlelap dan bangun pukul 4.30 pagi..(sy tahu org yg rapat dgn akak lgi x boleh tidur) ..sediakan sahur pun still teringat.....teringat ptg itu baru sy lawat akak...

-pukul 6.30 pagi, sy dah bersiap nak pergi ke umah akak...pukul 7 lebih sy bertolak dari umah sy....tidur sy hanya 1 jam pagi itu, x terasa mengantuk sebab sy hanya fikir n berdoa agar sy sempat tgk jenazah akak....
pukul 10 pg sy dan kwn2x sampai, akak sedang dimandikan....saya intai akak dari muka pintu bilik akak sdg dimandikan dan kemudian sy duduk di tempat akak akan dikafankan...sy tngu n tngu smbil saya berdoa pd Allah spya akak dalam rahmat Allah sentiasa.... akak siap dimandikan n jenazah akak diusung keluar utk dikafankan...saya tgk jenazah akak...bila dah start nak kafan, saya tgk muka akak....muka akak seolah2x tidur...sy tenung dan tenung....sy memerhati segala gerak geri org yg mengkafankan akak...terbit di hati saya, bila saya mati nanti, saya juga akan tinggalkan jasad yg kaku spt jasad akak... yg x diiringi dengan apa2x kecuali amal kita... segala amal perbuatan kita yg akan menyelamatkan kita di akhirat nanti...

-bila dah siap kafan, muka dibuka utk memberi peluang kpd org ramai mencium akak...saya tgk ramai org dah menangis....sy x menangis bukan sebab sy kuat tapi sebab sy tahu saya juga bakal seorang jenazah... tapi badan sy terasa mengigil....mengigil melihat kematian di hadapan mata, mengigil mengingatkan bila tibanya waktu saya pula.... mak akak mula2x cium akak dan kwn2x akak dan kemudian sy cium akak serta diikuti dengan org lain yg tgh tngu turn....... sy tgk akak dari tepi, tgk org cium muka akak sehinggalah muka akak ditutup sepenuhnya dgn kain kafan.... bila muka akak dah ditutup, sedarlah saya bahawa dunia ini x kekal dan akhirat yg kekal selamanya menanti waktu utk tiba...teringat yg sy baru je melawat akak ptg semalam dan tiba2x muka akak dah diliputi dgn kain putih....akak disembahyangkan, diusung masuk ke van jenazah dan dibawa pergi ke kubur....akak ditanam dan akhirnya kubur akak terbina...bacaan doa n talkin dibaca dan diiringi dgn doa...apabila selesai semuanya, semua berlalu pergi......dan berakhirlah perjalanan akak di dunia..... dunia yg penuh dugaan..... dugaan yg beri 1001 warna warni dalam perjalanan hidup kita ke dunia yg kekal nanti.....


-Allah adalah sebaik perancang....
- mati itu pasti, dan sebab kematian adalah musabab sahaja..
yang pada hakikat, mati itu pasti dan memang dijamin semua makhluk akan mati...
-walaubagaimana cara sebab kematian itu, kita as a muslim, memang harus percaya mati itu akan datang.
-kematian akan mengingatkan kita pada hakikat mati itu pasti..
-kematian kadang2x akan membuat kita 'meratapi' seseorang itu...'meratapi' dgn segala kenangan yg ada...'meratapi' yg akan membuatkan kita berasa sedih... 
- kesedihan itu kita adulah kepada Allah..Allah yg sebaik-baik perancang....sebaik-baik pendengar...
moga Allah kurangkan kesedihan kita...

..........................................................................................

innalillahiwa inna ilaihirojiuun...
moga akak dlm rahmat Allah sentiasa..
sy syg akak...
luv u k.nad...
semadilah dgn tenang...
amin....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

MAKAN ANGIN : AZHAR FOOD, RENGIT,JOHOR.


salam bakal ramadhan semua.....
bulan puasa dah dekat..moga2x kita dapat memanfaatkan bulan ini dengan sebaiknya,...
insyaAllah...

ok....hari ini nk citer ckit tentang azhar food...
apa 2 azhar food????
ok,
semua mmg tahu yg kat johor mmg subur dengan tanaman...
nenas, ubi, pisang, n lain-lain laaa...byk...
n mmg byk hasil2x kerepek jual kat sana..
mmg murah....
mmg pelbagai pilihan..
pelbagai jenis kuih raya pun ada...
jeruk2x....
coklat pun ada jugak.....
tempat yer mmg besar..
mmg kemas,cantik n teratur n bersih...

ok...jom layan gmbr...


ni kerepek yg pelbagai berasaskan ubi, pisang n lain2x lagi...
mcm2x perisa ada yg pedas n lain2x...




ni antara kuih2x raya laaa..
mmg pelbagai...
disusun atur..


mcm2x pilihan....
n tertarik dgn kuih bangkit...yg ada byk jnis..
ada yg jnis biasa kita makan...yg cheese pun ada...sedap juga


bahagian kuih raya n kerepek...
sape2x nak boleh beli banyak selalu n jual..


ni pelbagai jenis kerepek..
harga pun x mahal...
around rm5,6,7 mcm 2 laaa...kalu x silap...
mmg x kan lebih dr rm10 kalu jenis packing mcm ni..


ni aneka jeruk yg ada..
jeruk betik..
jeruk pelam....
n lain2x....mmg byk....
bahagian ni x tgk mane....
sbb dah terasa pelbagai rasa kat jeruk ni bila sentuh...
hehehehehe


ni antara gambar curi-curi yg sempat ambil....
gmbr coklat x sempat plak ambk...
tpi mmg byk pilihan...
bagi sape2x nk pergi..
boleh search kat google....
dekat johor di rengit...

ok.....
^_^


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

MAKAN ANGIN : trip 2 kelantan-pantai irama PART 3

SALAM.......

ok, ni sambungan daripada part 2 sebelum ni.......... 
saya sendiri pun first time baru sampai sini.....sebab yer kawan saya tinggal dekat pantai ini...
memang cntik....
sedikit info pasal pantai ini yer,

pantai Irama :  
- terletak di bahagian Bachok...( if dari trg,guna jalan tok Bali, 2jam dah boleh sampai)
- cantik, angin sepoi2x bahasa.....(sampai boleh tido)


stp hari sabtu ini,ada jual2x  n kebetulan dtg hari sabtu...hehehe.....boleh tgk2x jap....
n kebetulan dtg time tengah hari, so x tgk smpt nk ambk gmbr sbb panas kot...huhhuuh,...mata mcm dah x boleh buka time nk tgk pantai ni......asal ambk sekeping gmbr sudah, n rehat kat pokok2x....
angin memang sepoi2x bhsa.....mmg nyaman laaaa,,,,,smpai sejuk tgn2x...


 time ini tengah panas kot....memang laaa...dtg pun tengah hari kan...
hehehe....


ni kira kedai2x jual laa...mcm pasar malam g2...
menurut kawan sy yg tinggal dkt sini, mmg ada jual tiap hari sabtu.


salah satu gerai jual jubah2x...


cntik kan???? sy dduk je time ni...pemandangan dpn tuh adalah pantai...tpi x nmpk...sbb jauh kan...hahah....dah x larat nk turun kat pantai...ketika saya dtg ni...ada kerja2x p'binaan tgh bt..tpi mybe dah siap kot skrg......

ni pemandangan dari depan.....kalu kat belakang sy dduk ni....ada tmpat permainan utk kanak2x....boleh laaaa besar yer....tpi gambar x ada pulak nk tnjuk..x smpat nak ambil...hehehe..
siapa2x nk dtg, boleh laaaaa...
boleh laaaaa dtg...pantai mmg cntik, luas....
tpi dtg laaa time petang2x....time tuh ramai org...
time panas2x x best laa...


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

MAKAN ANGIN : trip 2 kelantan- masjid Beijing PART 2




SALAM.....

ini sambungan daripada post yg sebelum ini.......
ini Masjid Beijing yg terletak di Rantau Panjang....
masjid ini juga merupakan salah satu tarikan ke RP...;
memang terletak x jauh dari pasar RP.....
parking pun boleh laaa luas yer walaupun x laa luas sgt mcm masjid2x besar yg lain...
tapi bila time solat raya...memang jem...mmg sesak....pandai2x laaa kan...
masjid ini dipanggil masjid Beijing sbb tgk sendiri rupa bentuk masjid ni....ala2x cina g2 kan...




ni gambar dari jauh laaa....


ni pintu masuk utama masjid yer



ni ruang solat perempuan.. yg pisahkan L n P adalah p'hadang 2 je...




masjid ni memang bersih n mmg selesa laaa kalu nk solat.
mmg dijaga,, tempat baju sembahyang perempuan pun ada n bersih....
siap ada cermin besar lagi..heheheheh


ok,gambar ini bukan nk tunjuk org dlm gmbr ni tapi nk bagitahu 
gerai baju2x kat atas sana...nampak????? nampak kan...
ni gerai pakaian muslim laaa....x sempat nk usha tapi tgk dari jauh dah tahu..

mostly, mmg selesa laaa kalu nk solat....
cume laaaa...bukan nak takutkan..
kalu nak ke tandas ke...pergilah berdua...
bukan apa....
tandas kat belakang....agak sunyi jugak laaaaa....
hehehheheheh










  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

MAKAN ANGIN : trip 2 kelantan-rantau pjg- PART 1

salam semua....

dah b'habuk dah wall blog ini..ye laaa, m'nulis blog utk m'gisi masa lapang je...bila free...
ok,hari ini saya nk cerita 1 2 tempat menarik di kelantan...kebetulan hari tu ke majlis kahwin kawan....so,singgah laaa berapa tempat......anway, RANTAU PANJANG ni bukan laaa tempat asing sgt bagiku....sebab it is my HOMETOWN....HAHAHAH.....mak asal dari sini....so,time balik kg, mmg tempat wajib singgah rantau pjg laaa... :)

rantau pjg ni or RP ni memang dekat dgn sempadan Thailand....tepi je,bila lalu dekat post laluan yer dah boleh jenguk kepala nk tgk...heheh....msti x percaya kan...hehehe...


ok,RP ni kalu time cuti sekolah n weekend pon mmg full parking....mmg jem...kalu ada parking pon,jauh ckit dari pasar yer.......

kat RP macam2x ada....nak apa?????? kasut,selipar,periuk,baju,tudung, jubah, bunga, buah2x, kacang, patung or lain2x, semua ada kat sini...harga,mmg murah....tapi sape2x yg prnah datang sini msti tahu yg ada barang2x yer dari Thailand...mmg murah........bila dtg sini confirm rabun mata yer...hehehhehe.....rambang mata laaa.....tapi bagi yg suke berbelanja tuh, janganlah pakat ambil je barang yg suke...tgk dulu.....kalu baju2x tuh,tgk dulu kain yer mcm mana.....jahitan yer.....sbb kdg2x ada yg mudah luntur warna yer..x kan laa nk beli sekali pakai je kan....hehehehe.....n yg pnting, kat sini, brg mmg ikut pasaran laaaa...jenis yg up to date sume.....ape yag ada kat shoping online, ada jgk kat sini...cume yg beza yer adalah kualiti..... pasar RP ni semua dekat2x dan mostly bangunan dr kayu...tpi ada dgr jgk RP ni akan dijenamakan semula.....2 x thu laaa..yg pnting,shopping...

jom layan gambar................

 selipar2x yg di gantung....warna warni, so boleh pilih...



ni baju2x n blous n skirt....
senang citer, harga boleh d'runding tpi kena pandai  cari laaa kedai yg murah laaa...




ni skirt2x g2.....mmg rabun laaa nk pilih......
kalu skirt yg mcm daun palas kat tepi tuh harga dy antara rm 24 or 22...
tapi kena pandai pusing 1 kedai laaa cari yg murah...sbb s'tgh kedai ada jual mahal n ada yg jual murah..
so,pergi laaaaa masuk dalam2x pusing 1 rantau pjg ni....
skirt yg butang tuh x sure pulak berapa harga dia...x ingt




ni gerai jual mknan...ada dodol,kacang2x,kacang cerdik n spt yg dlm gmbr.....
k'biasaan dodol itu dlm rm 6 if x silap laaaa n ada yg pek kecil2x tuh....
 kalu kacang cerdik pulak s'tengah kilo rm 25..
tepi gerai ini,ada jual buah2x...mcm biasa boleh bg buah tgn kat sape2x...gmbr x smpt nk ambk..



 ni kedai air cendol....cendol dia mmg best n sedap....
tapi x boleh minum tiap2x hari...sbb nanti ada p'yakit pulak..
air dia ada byk pilihan,,,air cendol biasa rm2.50 kalu x silap...
tapi if nak tambah dgn buah kabung ke n lain2x lain harga pulak tuh...
ais dikisar ala2x mcm ABC g2 n letak air cendol n manisan dia...
tapi mmg sedap..

p/s : kedai dy mmg dekat2x...so, kalu nk beli baju or ape2x laaa....jgn tny 1 kedai je....
kalu boleh tny sume kedai...sbb ada kdai yg jual murah n jual mahal...
barang sama je...yg pnting, pndai cari laaa......
kalu saya, saya akan masuk dalam pasar ini.....sbb murah...
heheheheh....



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

i love you, kawan



kawan...
ngjuk, gaduh, b'masam muka itu lumrah....
bila terjadi,
mesti ada seorang yg akan mengalah....
mengalah bukan bererti kalah....
tapi....
demi menjaga sebuah persahabatan...

persahabatan...
bukan berbentuk objektif yg boleh dipilih....
tapi...
berbentuk subjektif yg sukar dijangka....
berbentuk subjektif bila dalam keadaan yg sukar dijangka...
berbentuk subjektif yg timbul pelbagai perasaan.....
dan macam2x bentuk semuanya timbul
dlm b'sahabat.....

persahabatan juga.......
membuatkan kita makin matang...
membuatkan kita makin berfikiran terbuka....
m'buatkan kita timbul pelbagai rasa.....
m'buatkan kita lebih tahu utk berhadapan dgn masalah....

dalam bersahabat juga...
kadang2x kita perlu berdiam diri utk menjaga hati kawan..
kadang2x perlu pertahankan hati kawan demi atas nama sahabat...

sahabat, kawan, teman
memberi 1001 makna....
jangan sekali cuba utk meruntuhkan....
janganlah sekali memakan hati kawan...
janganlah sekali berpaling darinya...
jika terjadi kawan..
teranglah di mana silapnya...
teranglah di yg ptt dibaiki....

ingat....
bukan mudah utk menjaga persahabatan....
bukan mudah utk meninggalkan persahabatan....
apa pun cara yg saya buat...
bukan utk memutuskan..
tapi...
utk menyelamatkan.....

bersahabat hingga ke syurga....
bersahabat hingga ke hujung nafas....
bersahabat hingga ke 'kubur'..

maafkan saya jika saya bukan kwn yg terbaik..
sebab saya dah mencuba untuk menjadi yang terbaik....
dengan IZIN ALLAH SWT.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS