itulah kawan aku..............



------------------------------------------------------------------------------------------------------------

di saat pendafttaran universiti, aku agak kekok sebab ye laaa kan, dunia baru..
orang baru,suasana baru, dan semua baru...hahhahah...
tup tup tup....dah tahun ketiga aku di universiti.......aku dan dalila memang berkawan baik
sejak sem 1 sampai sekarang.......namun bila tiba sekarang,semua dah berubah....

dalila mula mengasingkan diri....mula menyendiri..........mula mengelak....
aku hairan....mula-mula aku berlagak biasa...seolah-olah tiada apa yang berlaku...
namun lama kelamaan,aku rasa macam dia berubah sebab aku.....

aku,dengan niat untuk mengetahui sebab, aku mesej di telefon n juga di muka buku...
namun,dalila kata tiada kaitan dengan aku...aku,Alhamdulillah.......ingatkan apa laaaa...
aku cuba untuk berkawan biasa dengan dalila namun ada sesuatu yang tak kena dengannya,.....
aku,bingung dan pelik dan hairan.......aku mula menjadi dektektif conan.....hahah..aku mula menyiasat.....

bila tiba saat sekarang aku dan dalila berubah,aku berkawan agak baik dengan lala, lili dan lulu......
ke mana sahaja aku pergi,pasti bersama.....namun,hinggalah sampai satu hari yang agak membawa aku moody kerana berfikir panjang.....kawan aku,lili memberitahu aku sesuatu yang aku tidak jangka.................

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lili memberitahu sebab akibat kenapa dalila mula berubah sikap........ lili juga memberitahu yang dia cuba untuk menasihat dalila....namun seolah-olah pendirian dalila teguh seperti teguhnya besinya....... aku mendengar penjelasan lili, bagai dah menduga....... menduga dengan sebab akibat perubahan dalila, namun aku tidak menyangka sebab berubahnya dalila, sebab yang kecil bagi aku...... sebab berubahnya dia kerana dek SIKAP AKU YANG SUKA BERCERITA......

aku terdiam.....dalam hati,macam budak-budak betul........bila hal kecil ini diperbesarkan......di saat itu,aku mula terfikir, adakah aku belum menjadi kawan yang baik untuknya??????adakah aku bukan seorang yang boleh dibuat kawan????adakah aku ini memang selalu begini????? atau sebenarnya DIA bukan kawan yang baik untuk aku???????????????????????? membiarkan akal berfikir.....


 ingin di hati, berjumpa face to face....kerana aku juga berprinsip.....prinsip aku yang teguh seperti teguhnya besi juga namun akan berubah juga apabila bertemu dengan yang lebih utama....... hal simple begini tak guna if kita ego lebih.....namun, hajat aku seolah tersekat bila lili memberitahu dalila agar berjumpa dengan aku..namun, dalila menolak......dari ceritA lili, aku seolah-olah boleh menganggap dengan angkuhnya dalila berkata dia tak akan berjumpa dengan aku buat masa ini.... macam salah besar silap aku......

aku berhari-hari terfikir n berfikir............ namun aku biarkan sahaja.........agar ALLAH memberi jawapan yang terbaik........ dan belum pernah aku membuka kelemahannya............. walaupun aku lemah bila bab persahabatan...... kerana bagi aku,

kawan, 
sekali berkenalan,
selamanya kita berkawan,

kawan,
jika aku terlalu banyak buruknya,
tegur aku dengan baik,
jangan membisu seribu bahasa.....

kawan,
ingatlah,
kita bermacam ragam,
bermacam rupa,
bermacam hati,
bermacam sikap,

kawan,
sekali bergaduh,
pasti takkan sama dengan bunga yang terlerai yang dicantum kembali..
namun ada juga yang bertambah baik.


moga Allah memberi yang terbaik untuk kita yang bergelar kawan....
cuba untuk tidak menyakitkan hati kawan walaupun hati tercalar....

namun,
sekiranya sudah tercalar-calar di hati,
hati sendiri diutamakan....
kerana sendiri ini penjaga hati.

hati aku,
teguh seperti teguhnya besi,
dan juga,
lembut seperti lembutnya sutera.....



kisah aku dan dalila tiada pengakhiran,,,, moga dia sentiasa dalam rahmat Allah dan dia akan mengalami juga nasib seperti aku sekiranya dia lupa................






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

kita,dahulu sekarang akan datang




kita,
siapa kita,
dari mana kita datang,
ingatkah kita pada ALLAH????

kita,
sejak lahir,
b'agama ISLAM,
namun, 
adakah ISLAM sekadar dilahirkan sahaja
atau
betul-betul pengemis cinta Ilahi????
berpijak pada bumi yang nyatakah kita sekarang???

kita,
dahulu kecil
sekarang dewasa
akan datang tua,
tapi 
sempatkah kita nanti????


kita,
mengejar cinta dunia,
namun kenapa tidak mengejar cinta
dunia dan akhirat???
adakah kita tidak percaya pada yg kekal????

cinta,
cinta itu lumrah,
setiap kita ada perasaan,
namun
jangan terlalu taksub dengan cinta manusia,
sedangkan 
cinta Allah sedikit pun tidak dihiraukan...


kita,
dahulu,
sekarang,
akan datang..


ADMM
^_^



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

saya dah b'punya...

salam....

hehehhe.......statement berani mati kan tajuk kat atas itu???hehehhe....
tak ada apa-apa yang saya nak luah or cakap...
cuma,bila dah m'langkah ke umur 22 ni,
orang kata,sesuai dah nak fikir-fikir pasal b'punya ke belum....


tapi bagi saya,
saya k'punyaan ALLAH s.w.t selamanya
yang dipinjam sementara oleh mak ayah saya...
 senang cerita,
saya k'punyaan ALLAH n mak ayah saya....
n sebelum d'pindah milik kepada orang lain...(kan2x????)


tapi buat masa ini n usia saya ni,
izinkanlah ya Allah,
supaya saya b'khidmat sebaik-baiknya kepada ibu bapa saya,
menjaga ibu bapa saya sebaik mungkin.


jodoh pertemuan ajal maut semua d'tangan Allah...
jodoh saya dah d'tentukan oleh Allah,
cuma buat masa s'karang,
belum jumpa lagi siapa yang telah ditakdirkan..(heheheh)

oleh itu,
berdoa laa dari sekarang agar kita agar kita d'pertemukan dengan jodoh yang baik,
agar m'jadi p'bimbing yang terbaik...(dengan izin Allah)



dan yang paling penting,
jangan lupa doa kita untuk ibu bapa kita,
tiap-tiap hari,bila-bila masa,


kerana ibu bapa kitalah yang lebih layak untuk d'sayangi,dikasihi dan lain-lain
selagi mana kita masih dibawah jagaannya.....
ok..



yang menulis,

ADMM 
^_^





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

terima kasih selamanya

salam semua.....
lama tak update blog......hehehe..malas nk menulis......tapi kan,kadang-kadang blog boleh menjadi tempat kita untuk m'luahkan masalah, mengutip pengalaman,mendengar cerita lain n boleh menjadi iktibar kepada semua....

tapi hari ini,saya nak b'TERIMA KASIH SELAMANYA kepada kawan yg saya x pernah jumpa,just kenal melalui mesej but kawan saya itu dah arwah.....bukan untuk m'gungkit balik cerita tapi ingin b'terima kasih sebab saya dah kenal muka arwah walaupun melalui gambar...(thanks to her cousin sebab post gambar untuk saya).........gambar itu,baru tengok semalam......

sedih memang sedih......sebab semasa hayatnya, arwah ada minta gambar saya but x sempat nak tgk.....huhuhuuh........walaupun dah lebih 4 tahun arwah meninggal,dia still sahabat saya selamanya.....

moga arwah d'cucuri rahmat Allah sentiasa.........

al-fatihah.......
arwah dalam kenangan...
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS