ini saya....


bila kelas habis,
saya cepat2x balik,
sbb sy ada tnggungjwb,

rumah x kan lari,
harta benda rumah sy juga,
tapi 
sy x nak lari tnggunjwb sbgai anak,

saya di rumah,
kawan-kawan di tmptnya,
mmg sy untung,
tapi sy as a student n anak,

pagi ptg sy b'kuliah,
ptg mlm sy sbg anak,
tugas anak jaga mak ayah,
sy nk jaga s'baiknya,

sy x prnh nk m'rungut,
sbb sy suka ape yg sy bt,

tpi jgn nk p'soal knpe sy cpt2x balik,
jgn p'soal sy untung,
jgn p'soal sy rumah dekat,
n sy ada prinsip,

s'lagi dekat,
mak ayah sy k'utamaan sy,
bukan kwn2x,

n s'lagi sy hidup n belum kahwin,
sy akan jga mak ayah sy,
selamanya...
sbb 
sy b'syukur 
dpt b'khdmat utk 
mak ayah..

mak ayah selamanya..
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

saya lepaskan....

'DENDAM ITU TERHAPUS'


setelah bertahun cerita itu ditabur,

aku diam,
mungkin marah n dendam masih menyala,

aku diam,
mungkin dia belum matang,

tapi,
bila sikap dia makin meluat,
di hati aku ada titik hitam,

aku b'doa agar dia d'beri ujian,
aku berdoa agar dia mengetahui bukan senang untuk berada di sini sekarang,

berusaha membawa kejayaan,
bukan mengutuk n mengata,

aku,
bukan senang untuk menjadi berjaya,
di saat lampau,dipenuhi kegagalan,
sekarang,
aku mahu m'syukuri nikmat itu,

dia,
peluang diberi n diberi,
n dia berjaya,

dan 
ingatlah wahai kawan yg aku syg
mungkin engkau tak tahu,
aku b'harap engkau berjaya,
doa utk mu sentiasa dipanjatkan,

dan 
ingat,
jangan sombong dengan ilmu,
jangan ulang perkara lalu,

dan dengan ini,
segala salah n silap kau,
akan ku maafkan,
agar hati aku kembali menjadi putih,
agar aku makin dekat kepada-NYA....

ADMM
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

kek gula hangus...

salam semua....

saya mmg suka masak kek n kuih muih ttpi x suke masak...hahaha..pelik kan,,,
yes, but itu lah saya.mmg x suka masak lauk2x...tapi kalu masuk dapur nak masak kek or sama waktu dengan nyer,,,mmg sy suke,,,;-)

hari ini, kek gula hangus,,,,mmg suke sgt2x makan kek ni,ypi x reti nak buat...
since cuti sem ni yg sgt pjg,so kena laa m'rajinkan diri di dapur..hehehhe



ni hasil dy since dh b'ape kali x m'jadi...
^_^

ok....jom kita tgk cara2x buat kek ni..but sebelum itu, bahan2x dy :

telur  (3 / 4 biji )
susu pekat ( separuh tin)
tepung gandum ( 1 cawan )
soda bicarbonat ( 1 sudu)

gula           
marjerin


ok, langkah2x yer :

panaskan gula (guna api slow, jgn kuat)
lpas cair,letakkan air (1 cawan) n letakkan marjerin ( 2 sudu besar).
tutup api n biar betul2x sejuk.




dalam bekas lain pula :

letak telur n pukul sehingga sebati.




kemudian, letak susu pekat n pukul




kemudian letak tepung gandum + soda yg telah diayak..





n last sekali letak gula yg telah dimasak td.....tpi make sure yg gula yg dimasak itu,betul2x sejuk.


ni lah rupanya..


last sekali,letak dalam bekas n biarkan/ perap dalam 2 or 3 jam utk dapatkan buih...

n then,bakar dalam 30 minit..tapi ini bergantung kepada saiz kek yg kita buat...ok


selamat mencuba semua..

salam sayang

^_^






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

cuti sem 2........

salam dan pe khabar.........

cuti sem 2 dah bermula sejak 3 minggu dah.....saya dduk rumah jadi bibik je....x ada pe yang boleh nak bt selain jadi bibik n tukang jahit.......hehehe

anyway, start sem depan sy dah dduk rumah..x nak dduk hstl..selagi boleh jimat duit mak ayah n kemudahan yg ada, baik sy guna....ehhehehe

jom layan gambar s'pnjg cuti sem ni...


ni buku-buku masa sem 1 & 2....sbb serabut dgn kertas2x,
so sy kumpul n binding....hehhe...
dan jadilah buku...


dan antara buku yg saya binding.......



n


semua ni b'harga RM26.80...
wlpun mahal,tapi berbaloi laaa...
sbb x laaa serabut..hehehe

dan thanks a lot 2 my friend,
NABILA MAYUDDIN



sbb bgi sy hadiah ni,....
s
sangat2x cantik n sgt2x m'hargai...

yung,,
 6ti kita naik moto lagi yer.....
gi jalan2x...
heheehehhe


sampai sini dlu.....lain kali saya update yg citer bru ag....
k..

salam

^__^





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

kisah aku dan kamu 4

Kisah Aku dan kamu

^_^

Aku,

Si relax,
Si tidur,
Si tenang,
Si cepat,
Si berselerak,
Si matang,
 Si pemalas,

Kamu,

Si gelabah,
Si ‘muka’,
Si penyanyi,
Si study,
Si pengemas,
Si budak-budak,
Si jiwang,
Si setia,
Si ‘khianat’,
Si lompat jauh,
Si jalan,
Si rajin,
Dan

Kamu adalah

Si ‘pendek’…
Hehehhe…sorry
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

kisah aku dan kamu 3

Kisah aku dan kamu

Satu minggu belum pergi,
Aku dan kamu,
Senyap sunyi,
Tak tahu sebab,

Aku diam,
Kamu juga begitu,
aku dan kamu,
tanpa bicara,

satu hari,
aku balik,
kamu juga lari,

bila aku datang,
kamu buat tak tahu,
aku sedih luaran,
kamu sedih dalaman,

bila aku di tangga,
kamu datang,
minta maaf,
tapi aku malu,
sebab aku dan kamu,
di tangga,

kita selesai di ruang selesa,
aku pemula,
kamu terakhir,

aku si penghibur,
kamu si duka lara,
cerita segala yang duka,

kamu pergi ke situ,
sebab aku,
aku gembira,
kamu dah kembali sedia kala,

aku dan kamu,
riuh dari senyap,
seperti dahulu kala,
apa yang terjadi,
itulah teman.

Thanks for everything,,
My lovely friend n sister….


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

kisah aku dan kamu 2

Kisah aku dan kamu

Satu hari itu,
Kita berdua senyap sepi,
Aku dan kamu
Punya kisah masing-masing

Tapi aku ingin seperti dulu,
Kamu juga begitu,
Aku balik,
Tenangkan fikiran,
Kamu juga begitu,
Tenangkan fikiran di bilik,

Malam itu,
Kita selesaikan,
 aku ingin face to face,
Aku tahu kamu x boleh,
Tapi aku boleh,

Aku datang,
Kamu buat x tahu,
Macam x ada apa-apa yg berlaku,
Aku meringkuk duka di atas tilam,
Tak dihiraukan,
Kamu di atas kerusi yg keras,

Aku menangis,
Di tangga sempit,
Kamu datang menangis juga,
meminta maaf,
Aku gembira.
Kita selesai di ruang yg selesa,

Aku menangis,
Tapi kamu lebih lagi,
Ungkapkan segala rahsia duka di hati,
Aku si pemujuk,
Kamu si p’nangis,

Aku gembira,
Aku dan kamu riuh seperti dulu,
Kamu gembira,
Sujud syukur dipanjatkan,

Moga persahabatan terus kekal abadi.
Aku sayang kamu,
Kamu juga begitu,
Terima kasih segalanya.

(^__^)


                                             bersambung..........
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

kisah aku dan kamu ^_____^

Kisah aku dan kamu


Dulu,
Aku seorang,
Menanti si peneman setia,
Di kala aku masih hijau,

Kamu masuk,
aku gembira,
sebab,
aku tak perlu,
takut untuk lena lagi,

makin lama,
aku dan kamu serasi,
aku selesa dgn kamu,
kamu juga begitu,

aku si kuat berleter,
kamu si baik hati,
kamu si pendengar setia,

kamu bercerita,
aku mendengar,
aku berpendapat,
kamu mendengar,
kamu berfikir,
kamu cuba berubah,

pesanku,
kamu perlu kawan si sisi,
tetapi
carilah kawan,
yg boleh dibawa bersama,
jangan pernah mengalah
kerana dek seorang kawan,
yang bisa membinasakan kamu,
kerana kamu
si kuat.

                                                   bersambung......
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

cuti sem - part 2

salam semua....

saya nak cerita lagi pe yang sy buat sepanjang cuti ini.....
cuti ini,,kawan-kawan ada buat reunion,,so saya pergi je laaa
sbb sy ini susah nak d'ajak keluar,,,,(malas n x suka drive)
ahahahha....
ok laaa,,tak nak cerita panjang2,,layan gambar je laa...


nampak kabur kan....hehehhehe..


ni sebahagian kawan2x saya....time sekolah menengah TJ....
hehehehhehe..mase ini kat kfc giant...
sbb x ada tempat lain dah..hahah

gambar banyak lagi...tapi saya letak lain kali pulak laaa...
dh malas nk menulis2x...heheh

ok laaa....
smapai sini dulu...
salam sayang semua...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

cuti sem - part 1

salam.....

hehehh..hari ini x ada pe2x pun nak cerita cume nk bagitahu pe aktiviti sy sepanjang cuti sem 1 ni....

yang wajib ------>  jadi suri rumah laa kan...
                                 sebab nya kat rumah saya x ada org dah selain 
                                                 daripada ayah + mak + adik bongsu.....


setiap hari saya masak,tapi saya masak x laa sedap pun....
.hehehehe...
tapi ada 1 hari saya rajin utk bt kek....hehehh


ni sebelum msuk oven laaa 



n lepas siap,,jadi mcm ni pulak...


 ni gambar yg sempat sy ambil,,,
sebab x ingat nak ambil gambar lepas siap...
hehehheh,,,ingat nak makan je...


yg lain2x,,,cuti ni jugak sy ---------> jd tukang jahit....
                 tapi bukan selalu laaa.....sebab saya ini malas sikit...
                 bukan malas nak m'jahit tapi malas nak m'gunting kain...


  tapi dalam malas2x saya  laaa,,,saya dah jhit 8 pasang baju kurung.,,,,,hehhehe
sikit je tu......hahahahahahahahah..

then,,saya ada 1 perangai laaa...
tak tahu pelik or x laaaa.....but my mum n i sama je laaa....
kalu dah pergi kat kedai kain,,hahah..
mmg rambang mata laa...
tapi saya suka kumpul kain pasang laa...
kat rumah ini,,,ada 3 pasang kain yg mmg belum jahit....(sayang nk gunting)
hehehhhehehe

ni antara kain yang saya beli laaaa n x jahit2x lagi
n also saYA ni agak cerewet kalau bab2x nak pilih kain,,,
kalau saya,sy x suke pakai kain yang warna nya terlalu menyerlah n terang...
kalau ikut,semua pattern baju saya sama je,,,,,




ni kain saya beli kat rantau panjang(kampung mak saya)
sy suke kain ni sbb corak dy n murah laa..
harga dy RM 19.90..


yang ni saya beli kat mydin mall KT je,.....
heheh...sbb dah mmg nekad nak beli kain kat mydin ni....
saya suke corak dy,,,,,yg ni bahagian utk buat kain...kalu utk buat baju,kosong je,,x ada corak..
harga pun mmg murah,,RM10.00...
heheheh..lagipun,,sy try nak beli kain yg murah utk improve kan lagi mutu n kualiti jahitan sy,,,,
sbb itu,,sy x ambil tempahan...

hahahahahah.........

ok laaa...sampai sini dulu laaa....sy tulis,,,,,dah malas dah...
6ti,,insyaAllah,,saya upload lagi aktiviti yg terbaru,,,,

ok..salam sayang semua,,,,
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

salam Maulidur Rasul....

salam n salam Maulidur Rasul kepada semua umat Islam......................


   اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
marilah kita memanjat setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah dan junjungan besar NABI MUHAMMAD s.a.w sempena hari yang mulia ini.......

ingatlah bahawa Rasul ialah pemimpin umat Islam yg tiada tolak banding yer.... 
oleh itu, marilah sama2x kita sebagai umat Islam m'hidupkan sunnah Nabi.......

berusaha untuk berubah ke arah yang lebih baik itu baik,,,,
tetapi janganlah langsung kita tidak pernah untuk berubah menjadi baik...

salam Maulidur Rasul....................


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

KATA2x.....

salam.......




::: Cintaku kepada Tuhan kerana aku adalah ciptaan-Nya. Cintaku terhadap seseorang itu adalah kerana perasaan yang dicipta-Nya :::
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

perempuan ziarah kubur??boleh ke??

salam....
boleh ke orang perempuan ziarah kubur?...persoalan itu muncul beberapa tahun lepas.......ada yang kata,tak boleh..saya pun kebingungan.....sampailah saya terbaca hadis ini,,

Daripada Aisyah r.a katanya:
Rasulullah s.a.w melarang kami (kaum wanita) menziarahi kubur tetapi kemudian beliau membolehkan dan mengizinkan kami.

dan ini merupakan huraian yang saya jumpa di laman web JAKIM...


Huraian Hadith: 

1. Ziarah kubur merupakan sunnah Rasulullah s.a.w namun kita dilarang sama sekali melakukan perbuatan yang boleh menimbulkan syirik yang sesat seperti menziarah kubur untuk memuja dan memohon kepada arwah orang alim, meminta nombor ekor dan yang seumpama dengannya.

2. Islam menganjurkan kita untuk menziarah kubur dengan tujuan agar manusia yang masih hidup boleh mengambil pengajaran dan insaf tentang hari akhirat

3. Ziarah kubur diizinkan bagi orang lelaki dengan kesepakatan para ulama. Tetapi bagi kaum wanita, ada yang mengatakan makruh, manakala sebahagian besar ulama lain mengatakan harus. Hal ini kerana sifat wanita fitrahnya adalah sensitif dan lemah semangat serta mudah pula terdedah kepada fitnah. Oleh itu apabila hendak menziarah kubur kaum wanita hendaklah memelihara kehormatannya seperti menutup aurat dan mengawal emosi dengan baik seperti tidak menangis atau meratap di sisi kubur, memaki dan mengeluarkan kata yang buruk kepada si mati dan sebagainya sehingga lupa akan kekuasaan Allah S.W.T.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS