tahukah kita...........

salam.,......hari ini sy nk beritahu pasal sesuatu yg mungkin anda tahu tapi mungkin sekadar hal yang remeh shj....apabila masuk kelas akidah akhlak(usuluddin),sedikit sebanyak menyedarkan saya ttg hal kehidupan kita di dunia yang sementara n x kekal.....namun,,ramai masyarkat sekarang hanya mengejar kehidupan di dunia.....

 tahukah anda bhwa ALLAH mencipta perbuatan hamba-NYA YG b'bntuk usaha n ikhtiar......kita sebagai manusia perlulah memilih jln yg kita mahu dgn izin ALLAH...selain ia mmg telah ditntukan oleh  ALLAH(qadar n qada')..........

n baru2x ni saya ada menyertai prgm yg berkaitan dgn tamadun [entah apa nama prgm itu,,,dh lupa].......apa yg saya kongsikan adalah,,kalau kita hndak membuat sesuatu,,kita msti lahh memahami sesuatu itu or erti kata lain memberitahu secara jelas perkara yg kita hndak sampaikan...kerana bukan semua orang memahami perkara itu...so,,,,jelaskan kpd semua org spya org lain boleh memahami n melaksanakan perkara itu....jgn sekadar hndak m'bt provokasi.........................hehehehe


oleh itu,,kita sebagai seorang muslim,,mstilah sntiasa b'doa n memohon pertolongan kpd ALLAH..
agar kita diberi hidayah n taufik oleh-NYA,,,,,
agar kita mendapat ganjaran di syurga kelak............

ok...smpai disini dulu...segala silap n salah minta diampun..ini just pandangan saya mengenai sesuatu perkara yg berlaku...ok

smile always;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

kawannnnn

salam...lama dah x m'update status,,,,hheheh,,mklumlah,,,x reti untuk manage mase lagi ni...hehheheh....hari ini sy nk citer pasal kawan...



Manusia….mmg dilahirkan pelbagai rupa,bntuk,saiz Dan sebagainya…..dengan manusia jugalah,ia mengajar kita pelbagai rasa dan pengajaran yang boleh memberi pengajaran kepada kita ttang perangai manusia itu sendiri…….kawan….kawan juga lah yang sedikit sebanyak mempengaruhi kita dalam kehidupan seharian….kawan…banyask yg sudah aku tempuhii sepanjang bergelar seorang makhluk ciptaan ALLAH………kawan ketawa byk kita ada…tetapi kawan untuk bercerita ttg kesedihan hati n b’sedih……susah sekali……….hhahahah…itulah nama kawan,sahabat,teman…..semuanya memberi maksud yang berbeza  dlm setiap perkataan,makna mahupun lafaz……….

Setiap orang mempunyai penafsiran  tersendiri ttang kawan…tapi bagi aku,,,kawan begitu berbeza sekiranya kita melihat dari sudut yang berbeza…heheheheehhheeehehehehe…[ketawa jahat].,…….tapi aku since dari f5,,sudah mengambil langkah2x berhati2. Dalam memilih kawan,,,hahaha,,,aku xnak pisang berbuah 2 kali…bagi aku,,kawan laaa yg akan mencorakkan diri kita 6ti….kan bak kata pepatah,,pilihlah kawan yang baik akhlaknya..betul 2..pilih kawan yg baik akhlaknya….tapi ada juga persoalan if kalau kawan  yang x baik akhlaknya,,,kita x leh kawan laaa,….bagi pendapat aku pulak,,memang kita perlu memilih kawan..tapi berkawan  lah juga dgn kawan yg menghadapi masalah…kerana  kita boleh membentuk diri kawan kita dengan sebaiknya…semua orang berhak diberi peluang untuk berubah…tak kira apa keadaan sekalipun….kita sebagai kawan x berhak untuk menghukum tetapi tugas kita hanya membantu……………………………………oleh itu,,,kita jadilah khalifah yang terbaik di muka bumi ini dan mencapai keredhaan-nya……….
Nukilan;sahabat…………
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

unisza


     

  


hahhaha...lama giler x post kat blog ni.,....hahahaha...maklumlahh,,,,bz dgn k'hidupan u..............
hehehe....x ada apa2x pun nak citer...cuma nk bgthu yg hidup kat u ni,,bkn senang spt yg kita sngka....
kita kne survive hidup sndri.....insyaALLAH,,utk 1 sem ni,sy dduk hstl...and insyaALLAH,,,sem berikutnya,,sy nk dduk rmah plak....bkn homesick or x b'dikari,,,tpi sy ada niat n matlamat sndri..yg tu,,biar sy s'org je thu...hehehhe



ni logo u sy.........[hehehhe...x ada keje nk buat]




ni masjid kusza....everyone know...
                                                    
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS