al-fatihah to my grandfather...

salam.......


tanggal 20 julai 2011 pada pukul 12.30tgh/hari,,satu2x datuk yg sy ada telah kembali ke rahmatullah........
kematian datuk ku ini mmg m'beri 1 tmparan kat my mom...nk kiranya mak org yg paling rapat dgn my atuk.....nk jd ke cter mcm ni laaaa...............


           akhir bulan 6 tu,,,,arwah atuk kne msuk hosptal kat kota bharu coz doktor kata jntung lemah......kire2x 3 minggu kne dduk kat ccu[wad khas utk p'sakit yg ada mslh jntung]...........nk kire mmg tiap2x minggu,sy as my mom bodyguard ulangalik dr KT-KB......masa p'jlnan pun hny ambk mase 2 jam setgh je.....time kat hosp...kire mmg teruk laaaaa.........kdg2x..t'pk jgk kalu ALLAH ambk nyawa my atuk....hish2x....jhat cucu kan..bkn pe,,,,dr tgk dy sakit dgn wayar yg d'pasang,,,nk b'nafas pun ssoh..nk makan apa entah lagi....b'nafas pun mcm org yg t'kena lelah...hish2x....ALLAH je thu mcm mana perasaan mase tu......ni perasaan s'bgai cucu....to my mom...s'bgai anak..apakan lagi kan.....lagi laaa cdih....


          akhir sekali,,,doktor kata kena wat msuk bateri dlm jntung coz t'lalu lemah,,,kalu x nak,,,dduk hosptal laaa jwb nyer,.....aftern p'bincangan adik-beradik....sume setuju nk msuk bteriiii.....n lepas msuk bteri,,,atuk ku boleh balik kat rumah,,,,mase operation..my mom x ada msa tu..coz kne hantar adikku kat perak....so...lpas operate n blik rumah,,,sume adik-beradik my mon a.k.a my pak n mak sedara ajak atuk ku dduk kat rumah mereka semua...alasan nyer..nk jga...tpi atukku x nk..dy kate dduk umah lagi best....2 minggu  lepas tu,,,my mom balik kat kg,,coz lepas atuk ku operate,my mom x balik lagi.....so..mase tu,,,dlm kul 12.00 tgh malam smpai kat kg....mase tu..tgk datuk ku..mmg cedih...x thu nk gmbarkan mcm mana....n mase hari sabtu tu,,,my mom nk balik coz esok keje.....n my mom ajak atukku balik kat rumah[my home]...tnpa ckp pe2x...atuk ku nk ikut my mom...mase tu,,my mak sedara n pak sedara mmg t'kejut coz atukku nk ikut my mom...ye laaa,,,bila sume org ajak dduk sama,,atukku x nk..tpi time my mom...atuk ku ikut......kami[my mom,my brother n his wife n i] balik gune kete atuk ku yg baru beli....tpi kete tu atas nama my mom[atuk ku yg suruh]


            bermula laaa kisah d'sini,,apabila s'org cucu[sy] m'jaga atuk dy....lgpun...sy dduk rumah,,xdop bt pe2 pun kat rumah...so...my mom suh jaga atuk ku.....my mom pergi keje....nk jadi ke cter,,along my atuk dduk rumah...mmg nmpak p'bezaan yer..........dy hepi n ada selera utk makan....mmg nmpk laaa p'bezaan yer..mase hari isnin n selasa,my mom x dop..gi kat kemaman,ada keje.....tpi masuk hari selasa,19 julai 2011,,,atuk ku nmpk lain sgt2x...........jdi diam,byk t'menung,makan pun x nak.....kdg2x t'lintas jgk dlm pkran,,nk meninggal dh ke......tpi bt x thu je.....ptg tu...atuk ku pergi kat rmah mak sedara ku coz mak ku x dop kat rmah time tu....tpi my mom smpai rumah kul 6 ptg..terus gi kat rumah mak sedara,,,,tpi kuasa ALLAH,,siapa lebih thu...m;jelang maghrib..atuk ku m'gelentar seluruh badan.....my mom balik n suh adik ku cari ayah ku....utk bwa kat klinik[ayah ku keje kat klinik dkt rmah,so ayh thu nk cari kat mana ambulans]....mlm tu,,atuk ku d'msukkan kat hosptal.......my mom n mak sedaraku teman kan..tpi my mom balik pukul 2.00 pagi coz atukku tidur selepas d'bius......
       
           tanggal 20 JULAI 2011,,,time ni cuti smpena k'puteraan YDPA,,,,pagi tu..my mom ajak ku pergi HSNZ....smpai dlm pukul 10....s'baik je smpai,,,my mom terus msuk kat wad atuk ku,,,,wad 7cd....ku pula dduk kat luar coz time 2,bkn wktu m'lawat lagi n ku bawa beg besar[dlm p'rncangan,,utk teman atuk ku utk hari 2]...dduk laaa kat kerusi kat luar with my mak sedara[yg teman atuk ku mlm tu]..nk jdi kan cter yer...pukul 12.15,,my mom call n suh aq n mak sedara ku masuk..ingt ada pe2x laa kn....bila smpai...atukku tgh nazak..mcm tengah tarik nyawa....aq x thu pe2x pun mase tu...dduk kat bhgian kaki atukku..my mom n mak sedara dduk kat telinga atukku...masa tu,,keje ju hny m'ngis....mmg blur masa tu....x thu pe2x.......3 x atukku tarik nafas,,kmdian  tiba2x atukku pun snyap smbil pndang kat atas...aq x thu laaa mase tu atukku x dop doh until my mom ttup muka atuk ku n doktor kata kat my mom  '''kak,,nadi x dop doh..sy isytihar pukul 12.30 dy x dop'''..mse tu mmg blur....mak sedara ku m'ngis jgk tpi my mom x.....my mom terus urus kereta jenazah utk d'bawa balik di rntau pjg 4 the last time.....kire yer urusan jenazah atukkuu mmg cpt,,,,,,,,dlm 10-20 minit lpas tu,,terus d'bawa di bilik mayat utk urusan mandi n kafan.....mmg sedih coz b'laku dpn mata....dr saat m'ninggal,d'mandikan[dduk kat luar tabir],d'kafankan n my mom n i yg iringi jenazah dr KT-rntau pjg...


      tpi p'kara yg ku x leh lupe masa iringi jenazah tu,,,,,s'pjg p'jlnan ku x bau pe2x pun until smpai kat lorong umah atukku,,tiba2x semerbak kete jenazah bau wangi...kejut gop masa tu.....tpi ku diam je.......mgkn m'ymbut k'pulangan atukku buat kali t'akhir.........hmmmmmmmmmmmmmmm....................


my grandfather....1935-2011
al-fatihah

mase rayer 2009.......

time rayer 2010............

n rayer thn 2011..mmg x ada dah gmbr mcm ni....

ni gmbr 14.5.2011..kire gmbr t'akhir atukku...with my mom
n mak sedara[yg mmg tinggal with my grandfather]

n rumah yg tinggal kenangan...atukku smpat tinggal selama 1 thn je......

anway,,setiap yg hidup ttp akan  mati..........n yg mati akan d'bangkitkan 6ti 
di dunia yg kekal.......
al-fatihah utk atuk ku.........




                            
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "al-fatihah to my grandfather..."

Post a Comment