UMRAH - PART 1


....................................................................................

salam semua.....

baru mempunyai 'kerajinan' untuk menulis tentang pengalaman menunaikan umrah pertengahan bulan tahun lepas... mood rajin untuk menulis sekejap on off dibuatnya....jadi tergendala di tahun baru.....

ok, sebelum terlupa, sekarang sistem umrah dah berubah ye.. jadi saya ambil pakej sebelum sistem ini berubah.... setakat apa yang saya tahu, sekarang dah tak boleh pergi umrah melebihi 10 hari (jika tidak silap laa)... jadi manfaatlah waktu yang sebaiknya ketika berada di Mekah mahupun Madinah.

dan satu lagi, sekarang ini, banyak sangat berita tentang penipuAn pakej2x umrah ini.. jadi siapa2 yang nak pergi, tolong cek dan semak betul2x syarikat yang kita ambil... tolong semak syarikat sama ada berdaftar atau tak dan harga yang ditawarkan. kadang2x kalau yang murah sangat tu, tolong selidik betul2x... ye laa kan, kita merancang tapi Allah yang menentukan. jadi, buatlah persediaan yang betul2x rapi sebelum berangkat terutamanya bagi yang tak pernah lagi sampai ke Mekah dan Madinah.


ok, tercakap panjang pulak intronya....
berbalik pada niat untuk menulis coretan atau pengalaman semasa mengerjakan umrah ini, Alhamdullilah, pada 3 Mei 2016, saya dan family (mak dan 2 adik lelaki) telah diberi peluang untuk menunaikan umrah buat kali pertama ( emak dah kali ke 2) dengan memasuki Madinah terlebih dahulu... bersyukur sangat kerana diberi peluang untuk ke 'luar negara' pertama kali.
perasaan mula-mula nak pergi memang bercampur baur. ye laa kan..orang kata first time..
gambaran semasa kita pergi khusus (teori) dan
gambaran bila berada di tempatnya sendiri memang lain.
rasanya semacam je...
tapi yang paling penting sebelum berangkat, persediaan paling penting.
baca dan fahami dulu apa itu UMRAH...
apa rukun2x umrah??
pantang larang umrah??
dan sama waktu dengannya..

kebiasaannya, perkara yang perlu kita tahu sebelum melakukan umrah ini adalah kita memasuki MEKAH atau MADINAH dahulu. ini sangat penting.. sebab sekiranya kita memasuki Mekah dahulu, kita perlu memakai pakaian ihram di lapangan terbang siap2x (untuk memudahkan kita supaya tak kelam kabut nak tukar semasa di dalam flight). Namun, sekiranya kita masuk Madinah dahulu, jadi kita hanya berpakaian biasa sahaja. Pakaian yang sopan dan menutup aurat.


first time nak naik flight..... berdebar.....

 
      
ketika di atas awan... penerbangan mengambil masa selama 8 jam dari KLIA 2 
ke airport Jeddah. jadi sepanjang 8 jam tuh tido, bangun, makan, tgk tingkap (if duduk tepi tingkap), baca buku sikit,tido, bangun, makan 2 je laaa rutin yer ....

sila simpan betul2x boarding pass ini.. penting semasa time makan. pramugari/ra akan cek boarding pass kita semasa nak bahagi makanan yer......

ini salah satu contoh makanan yang disediakan di dalam pakej......




ok, setakat ini dulu post ini......
ada masa terluang, kita sambung tulis balik cerita seterusnya....
ok.
chow...


bersambung....................


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

seLaMaT taHUn BAru 2017


..............................

salam semua..
memasuki tahun 2017..
permulaan baru untuk semua...
1 day over 365 to go..

memasuki tahun baru,
umur pun semakin meningkat,
kematian semakin mendekat.

apa2x pun azam tahun baru ini,
mulakan dengan BISMILLAH...
akhiri dengan ALHAMDULILLAH...

apa yang bakal terjadi,
apa yang telah dirancang,
apapun kesulitan yang bakal mendatang,
apapun 'kegembiraan' yang bakal menjelma,
semua sudah ditentukan di 'tangan' Allah s.w.t

just follow the flow...



yang benar,
ADMM

.................................
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

konvo day....


...............................................................................................

18/10/2015..

secara rasmi bergelar bekas pelajar...
secara rasmi bergelar alumni u....

lepas belajar ini rasa rindu nak belajar balik...
nak hidup jadi student je...
hahahaha.....

biasa laa kan...
dulu2x time sekolah, rasa tak sabar nak habis....
bila masuk u, tak sabar nak keje,.,
bila dah kerja, rasa nak masuk u balik...
bila dah besar, rasa nak jadi waktu kecik2x balik..
kan3x????
hahahahahahah...
sama laaa kita....
rasa macam nak jadi student je sepanjang hayat...
tapi dalam hidup kita ni, mesti kena belajar dan ada ilmu....
sebab bila dah besar2x ini, makin banyak perkara kita yang tak tahu....
so, dari situ laa kita belajar....
hahahhahaah.....


ok...
sempena secara rasmi tamat u ini....
nak ucap terima kasih banyak2x kat...
mak ayah (sponsor paling besar)....
para pensyarah fakulti
kawan2x
( kalu x ada kawan2x, jadi kera sumbang kan..hahahahah.....
tq jannah, jamilah dan ct{u know who u are} 4 being with me...
dan
yang lain2x...

jom...
lyan gmbr....




suasana time nak naik pentas......
kos saya merupakan kos yang mula2x naik....
cuak sih.....













rakan sekelas selama 3 tahun setengah...( sepatutnya ada 15 org perempuan,ni ada 7 org je)







n lastly.....
my best friend.....
(sebab seorang yg x gi konvo, so x ada gmbr full time konvo...)






and to my family.....
love u....





truly..
ADMM

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

selamat hari lahir mak......



..............................................................................................

30 Okt. 1960..
selamat hari lahir mak yg ke 55...
tahun depan sepatutnya mak dah pencen...
tapi mak nak keje lagi..
sebab ala tahu..
kalau mak pencen awal, mak x tahu nak buat pe kan...



selamat hari lahir mak....
thanks sebab selalu 'berkepit' dengan ala....
ala tahu mak sendiri x ingat beday mak....
sebab ala yang bagitahu beday mak semalam...
hahhahahhah...
semua anak2x mak x ingat beday mak...
tapi...
habis mak msj anak2x mak bagitahu selamat hari lahir...
hahahahahahha.....
ala tahu, mak nak suh anak2x mak wish beday mak kan...
hahahahahahahha...
mak bagitahu ayah jgk pasal beday mak...
ayah siap nyanyi lagi untuk mak...
romantik mak n ayah....



selamat hari lahir mak.....
semoga hajat mak nak pergi buat umrah tahun depan tercapai.....
semoga mak sihat selalu walau umur dah meningkat....

selamat hari lahir mak....
ala sayang mak selalu...
walau sayang x dpt diungkap dengan kata2x...

..................................................................................................................




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

diri.....



........................................................................................

diri..
ada apa dengan diri...
yang selalu 'bersimpang-simpang' hendaknya...
yang selalu 'membelok' keperluannya...

diri...
bila beremosi, diri kita tenggelam..
bila waras, diri kita berpijak pada bumi yang nyata...

diri siapa yang tidak mahu tenang....
diri siapa yang tidak mahu selalu gembira, gembira tanpa duka di hati..

namun...

aku bukan 'tuhan' yang mampu menakluk diri...
aku bukan 'tuhan' yang mentadbir urus...

TAPI

aku pencinta 'TUHAN'
pencinta yang masih mencari diri dalam 'keributan'....
moga damai dihati....




#hanyakatakatayangterluahdarihati

truly,
---ADMM---
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

as long you know.....




...............................................................................

as long you knows,
now, you are my history.....

as long you knows,
now, i buried you in my heart..

as long you knows,
that life must be go on......

.............................................................................

p/s : abaikan kesalahan grammar BI........
#hanyakatakataterluahdarihati

ingat...
apa-apa yang berlaku dalam hidup...
sama ada baik @ buruk, duka @ gembira, musibah @ lain2x yang sama waktu dengannya....
apa yang berlaku jadikan pengajaran, pengalaman...
mungkin ia satu ujian dari Allah...
dan 
ingatlah......
seberat mana pun ujian yang melanda...

ALLAH adalah sebaik pendengar.....
kita tak mampu rasa, tanggung atau hadapi apa yang org tengah alami...
tapi Allah memahaminya.....

trust me....


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

mendalami.....



....................................................................................

mendongak ke langit
biru putih m'damaikan hati
ku sentuh hati....
berfikir sejenak....
berharap hati setenang biru putih itu...
mengharap hati sedamai itu juga....


ku pandang ke bawah...
sedar...
ku berpijak di bumi yg nyata.....
tanah sebagai jalanku....
yg hijau disekelilingku menyejukkan mata....
udara sebagai 'penyambung nyawa'


aku tetap aku....
kau tetap kau...
kita tetap kita.......
berjalanlah di muka bumi dgn serendahnya...
janganlah 'mendongak' terlalu tinggi




............................





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS